Varför behöver vi Nato? Titta pÄ filmen om Mariupol!

Natos nÀrvaro och roll i Europa Àr av helt avgörande betydelse.

Den som för ett ögonblick tvivlar pÄ att Putin stÄr för en sÀrskild sorts brutalitet bör Àgna bara 1,5 timmar av sitt liv Ät att se dokumentÀren "20 dagar i Mariupol" hos SVT Play.

Den som för ett ögonblick tvivlar pÄ att Putin stÄr för en sÀrskild sorts brutalitet bör Àgna bara 1,5 timmar av sitt liv Ät att se dokumentÀren "20 dagar i Mariupol" hos SVT Play.

Foto: Sveriges Television

Ledarbloggen2024-03-07 17:30

Under torsdagseftermiddagen blev det Ă€ntligen klart. Nu Ă€r Sverige fullvĂ€rdig medlem av den vĂ€stliga försvarsalliansen Nato (North Atlantic Treaty Organization). 

Det betyder att Nato kommer att ha sammanlagt 32 medlemslĂ€nder nĂ€r organisationen firar sitt 75-Ă„rsjubileum 4 april i Ă„r. Det Ă€r 32 lĂ€nder som lovar att stĂ€lla upp för varandra om nĂ„got av dem blir attackerat. Allt enligt principen "en för alla – alla för en" och artikel 5 i Nato-fördraget.

I 2020-talets Europa rÄder heller ingen tvekan om varifrÄn hotet kommer. Det stavas P-U-T-I-N. GÄng pÄ gÄng har den ryske presidenten visat att han struntar i folkrÀtten och internationellt erkÀnda grÀnser.

Enligt Putins doktrin Ă€r det regimen i Moskva som definierar vilka lĂ€nder och delar av Europa som ingĂ„r i den ryska intressesfĂ€ren. Vi har redan sett konsekvenserna i Georgien 2008, pĂ„ Krimhalvön och i östra Ukraina 2014 och efter den storskaliga attacken mot Kiev 24 februari 2022. 

NĂ€sta pusselbit i Putins imperiebygge Ă€r av allt att döma Moldavien och i första hand regionen Transnistrien – och det Ă€r naivt att tro att han kommer att göra halt dĂ€refter.

Den som dessutom för ett ögonblick tvivlar pĂ„ att Putin stĂ„r för en sĂ€rskild sorts brutalitet bör Ă€gna bara 1,5 timmar av sitt liv Ă„t att se dokumentĂ€ren "20 dagar i Mariupol" hos SVT Play. Den visar hur Rysslands krigföring slog sönder allt normalt mĂ€nniskoliv i en vanlig europeisk stad pĂ„ bara nĂ„gra dagar. 

DĂ€rför Ă€r det fullkomligt nödvĂ€ndigt att alla lĂ€nder i Rysslands nĂ€rhet – inklusive Sverige och Finland – agerar samfĂ€llt mot den ryska aggressionen och imperialismen. Att Putins aptit för fler krig gĂ„r förlorad, som Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, uttrycker saken i en kolumn i Dagens Nyheter.

Av de skĂ€len Ă€r det angelĂ€get att Sverige och övriga EU-lĂ€nder fortsĂ€tter att stödja Ukraina – militĂ€rt, civilt och ekonomiskt – sĂ„ att landet kan försvara sin demokrati och sitt oberoende. Lika sjĂ€lvklart Ă€r ocksĂ„ att Sverige behöver höja de egna försvarsanslagen, liksom fördjupa samarbetet med allierade inom Nato, för att möta kunna möta hotet frĂ„n ett mer aggressivt och oförutsĂ€gbart Ryssland.

PÄ NSD:s insÀndarsida beskriver en Nato-motstÄndare denna instÀllning som "krigshets". Men upprustningen det svenska försvaret och Nato-medlemskapet har uteslutande ett defensivt syfte. Att vid behov kunna försvara vÄr demokrati och vÄr nationella sjÀlvstÀndighet.

Natos nĂ€rvaro och roll i Europa Ă€r dessutom av helt avgörande betydelse. 

Vid Folk och försvars rikskonferens 2023 beskrev Natos överbefÀlhavare i Europa (SACEUR) Christopher G Cavoli hur snabbt och resolut Nato agerade i samband med Rysslands invasion av Ukraina 24 februari 2022.

"För första gÄngen aktiverade vi alla vÄra försvarsplaner simultant", berÀttade Cavoli.

PĂ„ kort tid skickade Nato tusentals soldater till frontstaterna pĂ„ östra flanken – en strĂ€cka pĂ„ över 200 mil frĂ„n södra Bulgarien till norra Estland. Inom loppet av nĂ„gra dagar ökade Nato sina styrkor med 140 fartyg, 32 000 militĂ€rer och 135 flyg, enligt Cavoli.

Detta som ett tillskott till de 160 000 man och hundratals flyg som redan fanns under nationellt kommando lĂ€ngs Natos östra grĂ€ns.

Det Àr ett agerande som med all sÀkerhet hindrat Ryssland frÄn att utöka konflikten frÄn Ukraina till Nato-territorium.

"VĂ„ra handlingar har effektivt skyddat alla Nato-allierade", konstaterade Cavoli i SĂ€len.

TyvÀrr Àr sÄdant militÀrt maktsprÄk det enda som biter pÄ Putin och Moskva. Diplomati och dialog Àr sÄ klart alltid de första och viktigaste instrumenten i utrikes- och sÀkerhetspolitiken. Men vid det hÀr laget borde alla inse att det inte gÄr att prata Vladimir Putin till rÀtta.